blank

İşaretçi & Sapancı Eğitimi

Anasayfa » Eğitim » İşaretçi & Sapancı Eğitimi

İŞARETÇİ ve SAPANCI;

1. İŞARETÇİ: Sapan ile vinci kullanan operatöre işaret ile yardımcı eleman.

a. İşaretçi ile ilgili genel bilgiler, işaretçinin kullanacağı bilgilerin öğrenilmesi, uygulamasının yapılması
b. Vinç ve sapancı ile ilgili genel bilgilerin işaretçi tarafından bilinmesi,
c. İşaretçinin kullanacağı işaretler: (uluslar arası standartlarda) Yavaş, kaldır, indir, dur, yükü kaldır, indir, acil durum işaretleri, jib bomu vb. işaretler ile ilgili genel bilgiler,
d. İşin tehlikesi ve tehlike anında işaretçinin yapması gerekenler, tehlikenin farkına varılması, tehlike esnasında yapılacak işlemler, tehlike sonrası yapılacak işlem çeşitleri ile ilgili bilgiler,
e. Kaza, yaralanma tehlikeleri ve işaretçinin yapması gerekenler.

2. Sapancı: Yükün vinç kancasına bağlantı elemanı.

a. Vinç aracını tanıma, vincin özelliklerini bilme; vinç manevra ve hareket ve çeşitlerini ilgili genel ve teknik bilgileri bilme,
b. Sapan ve sapanın özelliklerini bilme (Sapan: Yükün vinç kancasına bağlantı elemanı).
c. Sapan çeşitlerinin tanınması; zincir, bez ve çelik sapanlar hakkında kaldırma, bağlantı, ölçüm özelliklerinin bilinmesi.
d. Sapanlara ve halatlara ait mekanizmaların bilinmesi. Sapan kilit mekanizmanın işaretçi ve sapancı tarafından tanınması, yük takma işinin uygulamasının yapılması. Sapanlamadan (yükün 9 sapanlanmasında) önceki ve sonraki hesaplamalar, açı özelliklerinin yapılması, halatların kaldırma özelliklerinin ve hesaplamalarının yapılması, ölçüm değerlerine göre yükün bağlanması.
e. Halatlar ve halat çeşitleri; halatların hasarlarının tespiti ve halatların yüke bağlanması
f. Yük ve sapanın yüke bağlanım işlemlerin yapılması.
g. Kancalar; Çeşitleri, kontrolü

B. BAYRAKÇI;

a. İşaretçi ve sapancı eğitimine ek olarak çevre güveliğinin sağlanması
b. Beden dili ve bayrak tutuşları ile anlamlarının aktarılması
c. Bayrakçının dikkat etmesi gereken hususlar
d. Bayrakçının operasyon esnasında Nerede duracağı konusunda konum belirleme
e. Örnek kazalar ve yapılan hatalar üzerinden uygulama eğitim ile pekiştirme.

Uygulamalar
1. Uygulama eğitimi 4 saatlik teori eğitiminin ardından bilgilerin pekişmesi, işaretçinin operatör ile ayni dili konuşmaları hata ve kaza olasılığını sıfıra indirmek adına son derece önemlidir.
2. Eğitim verilen kurumundan bir vinç farklı nitelikte yükler ve yine farklı çeşitte sapanlar istenerek yük çeşidine göre ve tonaja uygun sapan secimi bunun akabinde yükü bağlama teknikleri bire-bir işçilere yaptırılarak öğretilecektir. Tim verilir.” şeklinde emretmektedir.
3. Söz konusu yük uygun sapan ve uygun bağlama yöntemi ile bağlandıktan sonra işaretçilerin her birine yük ile ilgili eğitici tarafından belirlenen operasyonlarını hatasız olarak gerçekleştirmeleri istenmektedir.
4. Bu kaldırma operasyonu esnasında çalışanların gerçek hayatta karşılaşabilecekleri dışsal faktörler senaryoya dahil edilerek çalışanların bu operasyon esnasında iş güvenliği kurallarına riayet edip etmedikleri test edilmektedir.
5. Hem teori hem de pratikten çalışanlar sınava tabi tutulacak 70 ve üzeri alanlara başarı sertifikası 70 ve altı alanlara katılım sertifikası verilmektedir.

DİĞER EĞİTİMLERİMİZ

E-Bülten